
Pieczenie w rękawie – co musisz o nim wiedzieć?
- 24 sierpnia 2020
- by Redakcja EBE
- 3688 Views
Pieczenie w rękawie – sposób na pełne smaku i niskokaloryczne potrawy. Przygotowane w ten sposób są niezwykle aromatyczne, nie przypalają się i nie wymagają dodatkowego gotowania. Co jeszcze warto wiedzieć o pieczeniu w rękawie? Jaki rękaw do pieczenia wybrać?
Pieczenie – jak to robić i na czym polega?
Piecząc, obrabiamy żywność termicznie w piecu lub piekarniku. Zależnie od rodzaju potrawy i naszych upodobań pieczemy w różnej temperature. Do przygotowania prostych i szybkich potraw wystarczy nawet 80°C, podczas gdy do niektórych potrzeba bardzo wysokich temperatur, nawet ponad 2000°C.
Podczas pieczenia w potrawie zachodzą przeróżne zmiany, które przekładają się na to, że woda paruje, a białka i skrobia są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Na daniu tworzy się wyjątkowa warstwa łącząca tłuszcze, białka i cukry. Smak zamyka się w środku, a wygląd zmienia.
Szczególnie polecaną formą pieczenia jest pieczenie w rękawie. To właśnie podczas tego procesu możemy całkowicie zrezygnować z dodatkowego tłuszczu. Dzięki temu dania są niskokaloryczne i zdrowe. Co istotne, zachowują swój naturalny aromat, który jest dodatkowo wzmocniony dzięki szczelności podczas przygotowania. Dodatkowo w rękawie zostają wszystkie soki i inne substancje wydzielające się z potrawy. Można je wykorzystać ponownie np. do sosu.
Jak piec w rękawie?
Rękaw do pieczenia to rodzaj przezroczystej folii, którą dopasowujemy do wielkości potrawy. Przycinamy ją tak, aby danie miało trochę wolnego miejsca, zdecydowanie nie powinno być mocno ściśnięte. Do rękawa możemy włożyć: mięsa, warzywa i ryby.
Kiedy już przytniemy folię do rozmiaru potrawy i włożymy składniki do środka, musimy zamknąć worek. Używamy do tego specjalnych zacisków, które zakładamy z obu stron. Należy zrobić to dokładnie, aby podczas pieczenia woda i soki nie wylały się z “pakunku”.
Potrawa w rękawie przyrządza się szybko. Należy więc pamiętać, aby postępować zgodnie z przepisem i nie kierować się czasem podanym do pieczenia bez folii, bo to trwa znacznie dłużej. Jeżeli folia nie posiada otworów, przez które powinna wydobywać się para, należy takie zrobić w trakcie pieczenia. Pamiętaj ponadto, aby sprawdzać rękaw. Nie powinien dotykać niczego innego poza blachą. Dotknięcie ścianek piekarnika może być niebezpieczne.
Jeśli chcesz, aby skórka była chrupiąca, na koniec pieczenia podkręć temperaturę. Natomiast jeśli wolisz bardziej złocistą i miękką, na koniec rozetnij folię i delikatnie ją rozchyl.
Jaki rękaw wybrać?
Przede wszystkim trzeba się upewnić, że rękaw do pieczenia jest dobrej firmy. Sprawdzając opinie na temat producenta, jesteś w stanie mniej więcej ocenić, jakiej jakości jest produkt. Ponadto, rękaw powinien być wytrzymały, najlepiej długi (co najmniej 3 m) i łatwy w przycinaniu.