Olej z czarnuszki dobry na wszystko

Czarnuszkę nazywa się „złotem faraonów”. Nawet sam Mahomet twierdził podobno, że czarnuszka jest „lekiem na wszystko prócz śmierci”. No cóż, jeśli się pomylił, to naprawdę niewiele. Od lat olej z czarnuszki polecany jest do stosowania zarówno w roli suplementu diety, jak i użytku zewnętrznego na skórę i włosy. Jakie jeszcze właściwości posiada olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki i jego właściwości prozdrowotne

Olej z czarnuszki to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawiera przeciwutleniacze, witaminy i beta-karoten. Za najcenniejszy składnik uważa się jednak tymochinon, który posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Olej z czarnuszki stosuje się profilaktycznie, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory czy cukrzycę. Za jego pomocą walczy się również z pasożytami jelitowymi oraz wrzodami. Alergicy cenią olej z czarnuszki, ponieważ łagodzi objawy alergii, radzi sobie nawet z katarem siennym. Dzięki rozkurczowemu działaniu zaleca się stosowanie tego oleju przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Zbadano także korzystny wpływ czarnuszki na leczenie niedoczynności tarczycy i Hashimoto. 

Olej z czarnuszki na skórę i włosy

Olej z czarnuszki z powodzeniem stosowany jest również zewnętrznie. Łagodzi podrażnienia, stosowany jest przy leczeniu łupieżu i trądziku. Wmasowany w skórę głowy pobudza i odżywia cebulki włosów powodując ich porost. Zapobiega ich wypadaniu, a włosy rosną gęstsze i zdrowsze. Łagodzi też reakcje alergiczne skóry oraz pomaga w leczeniu grzybicy. Stosowany jako olej do ciała opóźnia starzenie się skóry, nawilża ją i ujędrnia. Szczególnie polecany jest do nawilżania suchych skórek paznokci. W aromaterapii natomiast sprzyja uspokojeniu i wyciszeniu. 

W związku z tym, że olej z czarnuszki wymaga wysokiej jakości nasion i odpowiedniego procesu tłoczenia, należy sięgnąć do oferty sprawdzonych producentów specjalizujących się w tłoczeniu na zimno (do 35 stopni Celsjusza). Rzuć okiem na stronę https://olejewielkierychnowo.pl/. Znajdziesz tam tłoczony na zimno olej z czarnuszki najwyższej jakości. Pamiętaj, że należy go przechowywać w lodówce do 3 miesięcy po otwarciu oraz że nie nadaje się do smażenia potraw.