Czarnuszkę nazywa się „złotem faraonów”. Nawet sam Mahomet twierdził podobno, że czarnuszka jest „lekiem na wszystko prócz śmierci”. No cóż, jeśli się pomylił, to naprawdę niewiele. Od lat olej z czarnuszki polecany jest do stosowania zarówno w roli suplementu diety, jak i użytku zewnętrznego na skórę i włosy. Jakie jeszcze właściwości posiada olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki i jego właściwości prozdrowotne
Olej z czarnuszki to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawiera przeciwutleniacze, witaminy i beta-karoten. Za najcenniejszy składnik uważa się jednak tymochinon, który posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Olej z czarnuszki stosuje się profilaktycznie, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory czy cukrzycę. Za jego pomocą walczy się również z pasożytami jelitowymi oraz wrzodami. Alergicy cenią olej z czarnuszki, ponieważ łagodzi objawy alergii, radzi sobie nawet z katarem siennym. Dzięki rozkurczowemu działaniu zaleca się stosowanie tego oleju przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Zbadano także korzystny wpływ czarnuszki na leczenie niedoczynności tarczycy i Hashimoto.
Olej z czarnuszki na skórę i włosy
Olej z czarnuszki z powodzeniem stosowany jest również zewnętrznie. Łagodzi podrażnienia, stosowany jest przy leczeniu łupieżu i trądziku. Wmasowany w skórę głowy pobudza i odżywia cebulki włosów powodując ich porost. Zapobiega ich wypadaniu, a włosy rosną gęstsze i zdrowsze. Łagodzi też reakcje alergiczne skóry oraz pomaga w leczeniu grzybicy. Stosowany jako olej do ciała opóźnia starzenie się skóry, nawilża ją i ujędrnia. Szczególnie polecany jest do nawilżania suchych skórek paznokci. W aromaterapii natomiast sprzyja uspokojeniu i wyciszeniu.
W związku z tym, że olej z czarnuszki wymaga wysokiej jakości nasion i odpowiedniego procesu tłoczenia, należy sięgnąć do oferty sprawdzonych producentów specjalizujących się w tłoczeniu na zimno (do 35 stopni Celsjusza). Rzuć okiem na stronę https://olejewielkierychnowo.pl/. Znajdziesz tam tłoczony na zimno olej z czarnuszki najwyższej jakości. Pamiętaj, że należy go przechowywać w lodówce do 3 miesięcy po otwarciu oraz że nie nadaje się do smażenia potraw.