Części do dojarek

Jakie części do dojarek należy regularnie wymieniać? Automatyzacja pracy dzięki wprowadzeniu maszyn do dojenia

Posiadanie gospodarstwa oraz zwierząt to bardzo duży wysiłek. Należy włożyć mnóstwo pracy zarówno w samą hodowle zwierząt, jak i późniejsze ich wykorzystywanie w celach zarobkowych. Właśnie na takie potrzeby odpowiadają części do dojarek. Ich celem jest ułatwienie pracy hodowcom bydła oraz poprawa ergonomii pracy rolników i hodowców. Dzięki używaniu takich części gospodarz może jednocześnie zajmować się dojeniem bydła i porządkiem w reszcie swojego gospodarstwa.

Dojarki zautomatyzowały proces pozyskiwania mleka, dodatkowo mocno go przyspieszyły i odjęły gospodarzom mnóstwo dodatkowych zajęć. Dojarki nie tylko działają szybko, ale dają również lepsze i większe efekty niż ręczne dojenie. Dojarki można podzielić na rurociągowe i bańkowe.

Jakie wyróżniamy rodzaje części do dojarek?

Elementy rurociągowe składają się z rur, które odsysają mleko do zbiornika, w którym się chłodzi. Dzięki takiemu rozwiązaniu mleko ma dłuższy termin przydatności do spożycia i może zostać przeznaczone na sprzedaż. W częściach bańkowych możliwe jest przewożenie zbiornika z mlekiem. Dzięki jego mobilności można szybko uzyskać mleko od wielu sztuk bydła.

Dojarki podnoszą jakość pracy oraz sprzedawanego mleka, dzięki czemu służą rozwojowi gospodarstwa. Części do dojarek powinny być często sprawdzane i serwisowane z uwagi na ich częste użytkowanie. Uszkodzone części należy regularnie wymieniać, by nie narazić gospodarstwa na straty lub wysokie koszty eksploatacji. Jest to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż kupowanie nowej maszyny.

Gumy strzykowe – jeden z najważniejszych elementów dojarki

Ważnym elementem każdej dojarki są gumy strzykowe. Znajdują się w bezpośredniej bliskości z wymionami, dlatego powinny być wykonane z najwyższej jakości atestowanych materiałów. Dodatkowo powinny być delikatne i nie sprawiać bólu zwierzęciu. Ważnym aspektem jest, aby materiał, z którego zostały wykonane był antyseptyczny, ponieważ przy kontakcie ze skórą zwierzęciu grożą infekcje bakteryjne, które później mogą przedostać się do pozyskanego mleka. Niechcianym efektem nadużywania gum strzykowych są zapalenia, które w efekcie przynoszą straty właścicielowi gospodarstwa. Nie tylko musi zainwestować w nowe części, ale również w weterynarza. Dodatkowo nie zarabia w momencie, gdy krowa jest chora i nie może dać mleka. Gumy strzykowe powinny być elastyczne i czyste, dopasowywać się do kształtu ciała zwierzęcia, nie uwierać go i nie sprawiać bólu. Wszystkie te dolegliwości powodują późniejsze choroby i powikłania, które uniemożliwiają pozyskiwanie mleka.

Przewody – ważna część do dojarki

Kolejnym elementem maszyny są przewody, dzięki którym mleko przedostaje się bezpośrednio do zbiornika. materiał, z którego są wytwarzane powinien być wytrzymały oraz łatwy w czyszczeniu. W przewodach nie mogą pozostawać szczątki mleka z poprzedniego dojenia, ponieważ wpływa to na świeżość i jakość mleka oraz przyspiesza proces jego fermentacji. Ten odcinek dojarki powinien ulegać wymianie średnio raz na pół roku, ponieważ jest mocno eksploatowany i wystawiany na działanie czynników zewnętrznych. Wiąże się to również z wymogami sanitarnymi i utrzymaniem higieny maszyn mających kontakt z produktem spożywczym, szczególnie jeżeli ten jest dalej sprzedawany.

Oprócz tych dwóch podstawowych części dojarki składają się z różnego rodzaju uszczelek, gumek, membran, smoczków i zaworów, które również należy regularnie sprawdzać i wymieniać. Dzięki coraz nowszym technologiom można cały czas usprawniać swoje maszyny i coraz bardziej ułatwiać sobie pracę. części do dojarek można kupić przez Internet wybierając tylko potrzebne parametry produktu.

Co daje posiadanie dojarki?

Dojarka to bardzo użyteczne narzędzie przy hodowli zwierząt, ponieważ pozwala na szybkie pozyskanie dużych ilości mleka. Dzięki niej krowy mogą być dojone kilka razy dziennie i nie zajmuje to tak dużo czasu jak przy dojeniu ręcznym. Wymienne części do dojarek są bardzo łatwe w montażu i nie trzeba posiadać specjalistycznej wiedzy, żeby dokonać ich wymiany.